Belangrijke veranderingen voor ZZP’ers in de zorg

We willen je graag op de hoogte brengen van belangrijke aankomende veranderingen voor ZZP’ers in de zorg:

1.     Gelijker speelveld:

Het kabinet werkt aan het verminderen van de verschillen tussen zelfstandigen en werknemers in loondienst. Dit betekent dat belastingvoordelen voor zelfstandigen geleidelijk zullen afnemen, zoals de zelfstandigenaftrek die zal dalen van €6.310 in 2022 naar€900 in 2027. Ook wordt overwogen om verplichte arbeidsongeschiktheid verzekeringen voor zelfstandigen in te voeren.

2.     Duidelijkere regels voor arbeidsrelaties:

Het kabinet wil heldere regelsopstellen om te bepalen of je als ZZP’er of werknemer wordt beschouwd. Dit zal het ‘grijze gebied’ tussen deze categorieën verkleinen, zodat ZZP’ers meer ruimte hebben om te ondernemen, terwijl werknemers in loondienst beschermd blijven. Dit wordt bereikt door het ‘gezag’ criterium en een rechtsvermoeden in te voeren.

  • Gezag criterium: ‘Gezag’ is belangrijk voorwerknemersrechten en belastingen. Het kabinet wil dit criterium verduidelijken, omdat het nu vaak tot discussies leidt.
  • Rechtsvermoeden: Het kabinet overweegt een rechtsvermoeden van werknemer schap in te voeren, gebaseerd op een specifiek uurtarief. Als je uurtarief onder dit bedrag valt, wordt je vermoed een werknemer te zijn, tenzij de werkgever het tegendeel kan bewijzen.

3.     Striktere handhaving tegenschijnzelfstandigheid

Het kabinet gaat schijnzelfstandigheid aanpakken door het handhavingsmoratorium uiterlijk op 1 januari 2025 op te heffen. Dit betekent dat de Belastingdienst strenger zal optreden met correcties en boetes voor opdrachtgevers. Speciale aandacht wordt besteed aan situaties waarin de arbeidsrelatie onzeker is. Schijnzelfstandigheid treedt op wanneer je als ZZP’er werkt, terwijl je eigenlijk in loondienst zou moeten zijn vanwege je werkzaamheden. Dit komt vaak voor in de zorg.

Wanneer worden deze maatregelen concreet? Het kabinet is van plan om begin 2024 een voorstel in te dienen bij de Kamer, zodat de wetgeving op 1 januari 2025 van kracht wordt.

We hopen dat deze informatie je helpt om de veranderingen in de zorgsector te begrijpen. Als je vragen hebt of meer informatie nodig hebt, neem dan gerust contact met ons op.

Maak je je zorgen over recente nieuwsberichten met betrekking tot ZZP’ers in de zorg?

Wij helpen je hier graag bij. Ben je op zoek naar stabiliteit en zekerheid? Bij interfact kun je per direct onder contract komen! Bij ons heb je de vrijheid om je eigen werktijden te bepalen en de regie over je rooster in handen te hebben. Streven naar de flexibiliteit van het ZZP-bestaan zonder de administratieve rompslomp? Kom bij ons in loondienst en laat ons zorgen voor je administratie, terwijl je pensioen opbouwt en maandelijks een salaris ontvangt.

Ben je momenteel werkzaam als ZZP’er in de zorg? Dan zijn er in loondienst meer mogelijkheden en diensten beschikbaar voor jou. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Wat wij jou bieden:

  • Een veelzijdige en flexibele functie, perfect afgestemd op jouw behoeften;
  • Direct een vast contract voor onbepaalde tijd, voor stabiliteit en zekerheid;
  • Kansen voor groei en ontwikkeling in diverse takken van de zorg;
  • Werkervaring op doen met veel variatie;
  • Erkenning voor je inzet met een goed salaris conform cao-vvt.

Direct starten?

Klaar om meteen aan de slag te gaan? Laat je gegevens achter via onderstaande knop. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Kimberly de Roo, Head of Recruitment, via +31 6 45209893.